SALUT



01/07/2013 

El Departament de Salut inicia una campanya per millorar l'atenció a les dones amb infart



S’engega la segona fase de la campanya de conscienciació ciutadana "Els segons compten"que busca alertar les dones d’una simptomatologia menys típica que la dels homes



Les dones triguen un promig de 14 minuts més que els homes en avisar als serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa el dany al múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus


Cada any a Catalunya es registren al voltant de 6500 casos d’infart. Quan es produeix un infart, el factor temps és decisiu, ja que, com més temps passa, la pèrdua de múscul cardíac és major i les seqüeles en el cor són més greus. Ja sigui perquè els infarts estan més associats a una patologia masculina com perquè en alguns casos la simptomatologia pot variar entre sexes, el cert és que les dones a Catalunya triguen un promig de 14 minuts més que els homes en avisar els serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa la pèrdua de múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus.

Segons les darreres dades del registre del Codi infart de l’any 2010, en general s’ha produït una reducció de la mortalitat a 30 dies, que ha passat del 7,4% (any 2006) al 6,5% (any 2010). Pel que fa a les dones, l’any 2010 la mortalitat no ajustada als 30 dies en les dones de 25 a 84 anys ateses pel Codi infart ha estat més alta que en els homes del mateix grup d’edat (dones: 8,3%, homes 5,3%) la qual cosa planteja la necessitat de dissenyar una intervenció per millorar els resultats en salut de les dones afectades.

És per això que el Departament de Salut ha decidit engegar una segona fase de la campanya "Els Segons Compten", adreçada específicament a les dones, que des d’aquest estiu es podrà trobar als hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya així com en dependències municipals de 300 ajuntaments de Catalunya que s’han adherit de forma voluntària.

L’objectiu d’aquesta campanya és posar el focus sobre les dones perquè coneguin que poden patir infarts i, en cas de notar algun símptoma, truquin al 112 en lloc d’anar directament a l’hospital o al Centre d’Atenció Primària. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) és el que actua amb més rapidesa i millor deriva els pacients als centres sanitaris més adequats segons la seva simptomatologia.

Tot i que només 1 de cada 3 pacients recorren al 112, des de l’inici de la campanya s’han incrementat en un 60% les trucades al telèfon 112 per dolor toràcic, que ha passat de rebre un promig de 729 trucades (dades SEM gener-maig 2012) a una mitjana de 1173 trucades mensuals (dades SEM gener-maig 2013). Així doncs, durant l’any 2012, i d’acord amb aquestes mateixes dades, un 30,6% dels codis infart activats han estat diagnosticats en primera instància pel SEM.

Una simptomatologia diferent. El principal símptoma de l’infart de miocardi és un dolor al pit, intens i perllongat. És un dolor que pot irradiar altres parts del cos com, per exemple, els braços, i que sol anar acompanyat d’un quadre vegetatiu amb suor freda, debilitat i, de vegades, amb nàusees i vòmits.

En les dones, el dolor al pit no és tan freqüent com en els homes, ja que hi ha altres símptomes que cal tenir en compte, com la dificultat per respirar, la debilitat, la sensació d’indigestió, la fatiga i el dolor al coll o mandíbula. Amb vídeos testimonials i pòsters que recullen el lema "Si corres pels teus, per què esperes quan es tracta de tu?", es pretén sensibilitzar les dones perquè no triguin en trucar al 112.

Resultats de la implantació del Codi Infart. Durant l’any 2012, el 97% dels pacients amb un infart tractats a través del Codi infart, han rebut algun tipus de tractament de reperfusió. Això suposa un increment notable en els darrers anys ja que l’any 2000 només es reperfonien un 63% i l’any 2006 un 79%. Cal destacar també que s’ha assolit un 91% de reperfusió amb angioplàstia primària entre els infarts tractats en el Codi infart (l’any 2000 aquesta proporció de tractament era del 5% i en el 2006 del 33%).

Gràcies a l’aplicació del Codi infart s’han reduït substancialment els principals indicadors de temps assistencial dels pacients amb infart tractats a través d’aquest Codi. Durant el 2012 la mediana de l’interval de temps des de l’inici del dolor fins que els pacients han tingut el primer contacte mèdic ha estat de 69 minuts.


______________________________________________________________________________________




Premià de Dalt esdevindrà la setmana que ve municipi cardioprotegit.

El municipi ha adquirit 3 desfibril·ladors, amb l'objectiu de protegir de qualsevol accident cardiovascular els ciutadans i ciutadanes de Premià de Dalt.
Dos dels aparells estaran als vehicles de la Policia Local mentre que el tercer estarà ubicat al pavelló poliesportiu municipal, per a donar servei als seus nombrosos usuaris. El personal que l'ha d'utilitzar, en cas d'emergència mèdica, va rebre recentment un curs de formació i pràctica per a fer servir aquest aparell amb tota seguretat.
Cal recordar que els accidents cardiovasculars requereixen una actuació immediata i fins ara només es podia avisar els serveis sanitaris d’urgència i esperar que arribessin al més aviat possible. Aquesta adquisició de desfibril·ladors permetrà a la persona autoritzada començar a actuar immediatament mentre arriben els serveis sanitaris.


Ir a descargar
Podeu escoltar a partir del minut 20,25 l'entrevista telefònica que m'han fet des de Radio Premià de Mar en el programa Tot d'Una d'avui (14/02/2013).

CAMPANYA DE VACUNACIÓ CONTRA LA GRIP 21/09/2012


El proper 1 d'octubre els ambulatoris de Premià de Dalt inicien la campanya de vacunació contra la grip.

Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal que us vacuneu cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir-vos contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per vacunar-vos és el comprès entre els mesos d'octubre i novembre. 

La vacuna s'elabora a partir de virus de la grip morts, per la qual cosa, mai us pot produir la malaltia. La vacuna pot provocar-vos molèsties locals lleus, que afecten un 15 % - 20 % dels pacients vacunats, i, rarament, produeix febre o malestar. En cas de malaltia aguda greu o febre superior a 39º C, consulteu el personal d'infermeria o de la farmàcia que us atén habitualment, abans de vacunar-vos.

La vacuna està contraindicada si heu tingut una reacció al·lèrgica amb una dosi anterior o sou al·lèrgic a algun component de la vacuna, com per exemple a l'ou.

Aquesta vacuna protegeix contra la grip, però no contra el refredat comú. No hi ha vacunes per al refredat.

_______________________________________________________________________________________

CAMPANYA DE INFORMACIÓ I VACUNACIÓ
L'ABS de Premià de Mar ofereix a tota la població adulta l'oportunitat de conèixer el seu estat actual en qüestions de vacunació del Tètanos (totes les edats) i  de la Neumocòsica (a partir de 60 anys). 
Podrem esbrinar si estem al dia de les vacunes i si ens cal l'administració es durà a terme al moment, a més ens facilitaran el carnet de vacunació.
La campanya serà els dies 11, 12, 13, 14, 16 i 17 de juliol de 9h a 14h i de 15h a 20h a l'ambulatori de Premià de Mar.



INSPECCIONS SANITÀRIES ESTABLIMENTS ALIMENTARIS


L'Ajuntament té assignades importants competències per millorar la salut de la població, mitjançant accions de protecció de la salut i el desplegament de polítiques de promoció d'estils de vida més saludables.

L'Ajuntament de Premià de Dalt, com a gestors del risc per a la salut derivat dels productes alimentaris ha de controlar les activitats desenvolupades pel comerç minorista, la restauració i la producció d'àmbit local.

L' Ajuntament assumeix aquesta responsabilitat mitjançant la vigilància i control de les condicions higiènicosanitàries dels establiments alimentaris (sedentaris i ambulants) i els establiments on es realitzen activitats de micropigmentació, tatuatge i pircing.

En l'actualitat el departament de Salut Pública ha desplegat, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, un conjunt d'inspeccions als establiments alimentaris de Premià de Dalt per informar i assessorar a l'hora que es realitzen les tasques de control i vigilància, per tal de poder garantir i afavorir la seguretat alimentària de la població.

Per qualsevol dubte o ampliar informació no dubteu en posar-vos en contacte amb la regidoria de Salut, salutpublica@premiadedalt.cat.


CAMPANYA MOSQUIT TIGRE 2012

Des de l’Ajuntament de Premià de Dalt seguim amb la lluita contra el mosquit tigre

L’Ajuntament conjuntament amb el Consell Comarcal del Maresme va iniciar un programa de lluita contra el mosquit tigre a la via pública. El nostre Ajuntament ha encomanat aquest any una nova tanda de tractaments per disminuir la presència d’aquest insecte al nostre municipi.

Les actuacions es fan els embornals que acumulen aigua i hi apliquem larvicides que modifiquen el desenvolupament de les larves de mosquit i així evitem la seva eclosió. A més a més, els larvicides a diferència de les fumigacions són molt segures per les persones i el medi ambient.

Des de la regidoria de sanitat sol·licitem la col·laboració dels veïns per detectar els punts de cria que tenim en l’àrea privada, recordeu que el mosquit tigre necessita petites quantitats per passar des d’ou fins adult en un temps d’una setmana. Penseu que els estudis determinem que un 70 % del problema es localitza en domicilis privats. (contacte per informar salutpublica@premiadedalt.cat)

Consells per prevenir la proliferació del mosquit tigre

La Generalitat de Catalunya té en marxa la campanya informativa per tal de contribuir a frenar la presència d'aquest insecte amb una picada tan molesta.
Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç.



CURS DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA PER ENTITATS



El passat 21 de juny, a les 20 hores el departament de Salut de l'Ajuntament de Premià de Dalt amb el suport de la Diputació va oferir un curs en seguretat alimentària a les entitats del poble que en algunes de les seves activitats preparen menjar (arrossos, butifarres, coques...). L'objectiu d'aquest curset era oferir informació sobre qüestions pràctiques a l'hora de manipular aliments, així com d'higiene i normativa per tal de millorar la seguretat en els esdeveniments populars en els que s'ofereixen diferents tipus de menjars.
Van participar: S.C. Sant Jaume, Carnestoltes i Tortuga, Dones de Dalt, Grup de Solidaritat pel tercer mon, PSC Premià de Dalt, Associació de veins del barri del Remei i la Comissió de Festes.

 EL PIT AL DESCOBERT (18/5/2012)

Aquest proper divendres, l'Oncolliga amb la col.laboració de SantJaume i de l'Ajuntament, inagura l'exposició El pit al descobert, un treball de foto-Film Maresme. L’objectiu de la mostra és  la conscienciació i la sensibilització sobre una malaltia que suposa la primera causa de mort entre les dones de Catalunya. A partir de 31 imatges, que diferencien l’evolució del pit femení en totes les èpoques de la vida, es pretén descobrir aquesta part del cos de les dones proposant-la, encertadament, en un paral•lelisme amb les quatre estacions de l’any: la primavera, com a l’esclat de la vida, el naixement; l’estiu, com el descobriment de l’adolescència; la tardor, des d’un elogi a l’edat adulta, l’equilibri; finalment l’hivern, emulant la saviesa que tanca el cercle, amb el climateri, la fase última del desenvolupament de la vida.




"TALLER D'ALIMENTACIÓ SALUDABLE PER A PARES I MARES D'ALUMNES D'EDUCACIÓ INFANTIL"
(27/03/2012)


El passat 11 d'abril a les 15h a l'espai Santa Anna es va realitzar el Taller d'alimentació saludable, organitzat per la comissió 0-6 del pla educatiu d'entorn i a càrrec de l'Institut d'educació Nutricional "Alimentat". Va fer la presentació la Sílvia Berruezo, infermera de pediatria i han col·laborat l'Ajuntament de Premià de Dalt (Dept. de Salut) i la Diputació de Barcelona.




 LA CARPETA PERSONAL DE LA SALUT A LA NOSTRA DISPOSICIÓ (23/03/2012)

Seguint les directrius del Departament de Salut d’afavorir la implicació de les persones en la prevenció i cura de la seva salut, s’ha posat en funcionament l’accés a la Carpeta Personal de Salut (CPS) per a tota la població de l’ àrea d’influència del Maresme.

La CPS és un espai digital, personal i intransferible de consulta que permet als ciutadans utilitzar i disposar de la seva informació personal de salut d’una forma segura i confidencial.

 Quina informació conté? Conté la informació que apareix a la Història Clínica Compartida (HC3), generada durant els actes assistencials que hagin tingut lloc en algun dels centres que formen part del sistema sanitari integral d’utilització  pública a Catalunya (SISCAT), per tal que els pacients la puguin visualitzar i consultar.

A través de la carpeta es pot accedir, entre d’altres a:
·         les dades de salut més rellevants contingudes a l’HC3;
·         els plans de medicació de la recepta electrònica;
·         els diagnòstics;
·         els informes mèdics (urgències, ingressos, atenció ambulatòria);
·         els resultats de les proves i les exploracions complementàries – no poden tenir accés a les imatges- generades en l’atenció mèdica, sempre i quan els informes estiguin signats pel professional mèdic corresponent.

Qui aporta la informació? Els centres que publiquen la informació a l’HC3.

Qui i com es pot accedir-hi? La carpeta és accessible per als ciutadans majors d’edat que disposin d’un dels certificats habilitats per accedir-hi: el certificat IdCAT o bé el DNI electrònic.

Per obtenir el certificat IdCAT podeu accedir a: http://www.idcat.net/idcat/ciutada/menu.do
Per obtenir el DNI electrònic podeu accedir a:

Accediu a la carpeta clicant la imatge

_____________________________________________________________________________________________________________________

CAMPANYA DONACIÓ DE SANG

No oblidis passar-te per la plaça de la Vila el 7 de gener!


____________________________________________________________________________________________
ACTUACIONS DE DESINFECCIÓ DE LEGIONEL·LOSI ALS EQUIPAMENTS MUNICIPALS

El passat dia 7 de desembre, coincidint amb el pont de la Constitució, l’empresa Braut eix ambiental SL va realitzar les actuacions de desinfecció a l’escola CEIP Marià Manent, l’Escola Bressol Cristòfol Ferrer, el pavelló poliesportiu i el C.E. Premià de Dalt.

Posteriorment, passats 15-30 dies, l'empresa realitzarà analítiques per confirmar l'òptima situació de cada instal·lació respecte la legionel·la.


La prevenció i el control de la legionel·losi és un dels objectius de salut pública dins de l’estratègia de lluita contra les malalties infeccioses emergents i del  Pla de Salut de Catalunya des del 2010.

La legionel·losi és una malaltia que afecta a les vies respiratòries i que en els casos més greus es presenta com una pneumònia. Depenent de les característiques de la persona susceptible pot arribar a ser molt greu, i fins i tot provocar-li la mort (més freqüent en persones d’edat avançada o persones immunodeprimides).


 Les competències municipals en matèria de prevenció i control de legionel·losi es poden dividir en dos àmbits com a titulars d’instal·lacions i com a administració competent en les activitats de control. Des de l'Ajuntament s’han detectat les instal·lacions i punts crítics d'acord amb el Reial Decret 865/2003, pel qual s'estableixen els criteris higiènicosanitaris pel control i la prevenció de la legionel·losi i el Decret 352/2004 de la Generalitat de Catalunya i estem elaborant un programa de manteniment higiènicosanitari, basat en l'Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític (APPC).
_______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________







1 de desembre, dia mundial de la lluita contra la SIDA. 
En l'IES Valerià Pujol es donarà informació i es repartirà material com llacets vermells i preservatius pels joves. A l'ambulatori de Premià de Mar també podreu trobar informació i material.
_______________________________________________________________________________________________




Xerrada sobre bona alimentació
El 24 de novembre a les 17h al CAP Premià de Mar, a la planta baixa.         
     * Et podem ensenyar els tipus d’aliments més saludables i com cuinar-los !
* Seran classes divertides i molt fàcils

______________________________________________________________________________
Metges de Catalunya convoca una aturada als centres públics i privats el 15 i el 16 de novembre

A causa de la vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya, els serveis dels ambulatoris de Premià de Dalt es poden veure afectats per l'aturada, sense opció d´oferir serveis mínims, ja que els professionals de la medecina poden exercir el seu dret a vaga sense haver de notificar-ho amb anterioritat.
Els ambulatoris de Premià de Dalt (carretera d'Enllaç, av. Barcelona i Torrent Castells) estaran igualment oberts doncs la vaga no afecta a infermeria i administratives.
_______________________________________________________________________________________________

El proper 14 de novembre d'enguany se celebra el Dia Mundial de la Diabetis.
Es tracta d'un dia de reflexió mundial sobre una malaltia de diversa presentació i afectacions, però de gran incidència i prevalença a la nostra societat: cada cinc segons al món es diagnostica una persona amb diabetis.
La prevalença de la malaltia al nostre medi és  prop del 6%, però s'estima que fins a un 10% de la població adulta en pot ser afectada.
Des de l'àmbit de la salut pública, la relació directa de la diabetis de l'adult amb l'obesitat, l'alimentació no saludable, la poca activitat física, els excessos en l'ús de fàrmacs, i el normal procés d'envelliment, avui més durador, fan que sigui una malaltia on posar el focus de la prevenció i l'educació sanitàries.
Diverses organitzacions promouen informacions i accions i aprofiten el proper 14 de novembre per parlar-ne de manera especial.